R A V E N 7
HIT LIST TOPlist Smer hlavná stránka Ravena


V2000

HEj hej hej, keď som išól išól, hlavičku som si jeból. Bolela, bolela, zahral som v2000 a bolela ešte viac.


Ach jaj. Prvé, čo ma napadlo, ak by som mal posúdiť túto hru a vlastne aj moj terajší život. No každopádne sa vám nebudem teraz spovedať z môjho života. Mám inú úlohu. A tou je oboznámenie vás s touto hrou, ktorej názov je V2000.

Keď som prvýkrát hral demo tejto hry, tak som si myslel, že to vypadá vcelku na dobrú hru s dobrou hrateľnosťou a dá sa povedať, že aj peknou grafikou. Teraz po usilovnom (a poviem vám, že aj dosť mučivom) hraní už mám iný názor, bohužiaľ. Hru vytvorila firma Grolier Interactive v spolupráci s firmou Frontier Developmers. Ich počinom a vzájomnou spoluprácou sa zrodilo toto.

V2000 sa zrodilo. Prvé, čo na vás vybafne, je celkom pekne spravené menu s nejakým Ptero jašterom na vrchu. Po menšom prebádaní tohto jednoduchécho menu zistíte, že moc nastavenia si neužijete. No a čo treba robiť v tomto prípade? No predsa spustiť New Game. A to som spravil aj ja. Na začiatku následovala kratšia animácia vytvorená v engine hry. Toto intro vás oboznámi s klasickým dejom, ktorý nájdete načmáraný na každej školskej lavici. V skratke: Obrovské meteory zasiahli Zem a zničili väčšinu obyvateľov (zaujmavé, že stromy, jazerá, atď. zostali tak ako boli). Tí, čo zostali, boli vystavení nebezpečenstvu, ktoré nesie názov HMYZ. No áno, človek by povedal, že zničiť ich bude priam lahoda. Zobereme jeden sprejík, postriekame komárika jedného a on urobí, ech uch chŕŕŕ trt a drb na zem. Ale ono nie potvora. Ono ten hmyz musí mať vždy nejaké výhody. Keď to nie je jeho malá veľkosť, tak je to nadmerný rozmer pre zmenu. Ľudia sú v tejto hre veľkí asi ako chrobáčik (myslím to auto) proti tanku. Samozrejme, že malí sopli potrebujú záchranu a keďže v blízkej galaxii ste jediným hrdinom vy, tak sa do toho musíte pustiť (vy). Od niekoho vyfasujete malú raketku, ktorá je poháňaná vnútornou vrtuľou, takže sa za okamžik môžete zmeniť z vznášadla na lietadlo, čo je spôsobené zmenou uhla vrtuľky. Na palubu okrem zbraní môžete zobrať len jedinú vec (človiečik, tažidlo, atď.), kým nemáte rozšírený priestor. Vaším povolaním sa stáva zachraňovanie ľudí. Proste prídete, stlačíte 'C' a už máte ujka na palube. Potom ho stačí odniesť ku vám domov a keď máte už pracovnej sily dostatok, tak sa chlapci pustia do výroby nejakého bonusu vo vašej továrni, ktorú ste tiež vyfasovali. Väčšinou vám vyrobia novú zbraň, alebo nejakú podobnú násilnosť.

Na vašu raketku sa pozeráte zboku a stále z rovnakej vzdialenosti. Kamera nikdy nemení svoj pohľad, maximálne keď ste za nejakou chatrčou, vtedy sa zdvihne hore. Celé je to 3D a tu nastáva prvý problém. Keď sa dostanete do pohľadu, že potvoru nevidíte, pretože je za vami (za pohľadom kamery), ale normálne by ste ju z raketky videli, tak je to veľmi nepríjemné. Potvora vás vidí, vy by ste mali vidieť ju, ale nevidíte. Preto som sa obmedzoval na pohľady, kedy som mal zadok svojej raketky presne pred nosom a bola vlastne otočená ku mne chrbtom - iba vtedy vidím naplno, čo je predo mňou. Je to ťažké vysvetliť, ale dúfam, že ste to pochopili, lebo ak nie, tak dneska budem zlý! To bol prvý problém a poviem vám, že pekne tuhý. Ako sami vidíte, pekne sa nám to zvrháva z peknej hry na ... A popri tom by sa to dalo vyriešiť jednoduchým fixnutím kamery nad zadok vašej raketky.

Druhým problémom je ovládanie. Máte joystick s aspoň šiestimi akčnými tlačidlami? Áno? Tak ste za vodou. Nie? Ste v .... Asi tam, kde som ja. Bol som odsúdený hrať na úplne halúznych klávesách. Nebudem vám to tu vysvetľovať, ale dajte na mňa. S klávesnicou sa dostanete do maximálne piatej úrovne a už nebudete stíhať. Ovládanie je proste asi tak ako ja z nemčiny. Štyrec jak vyšitý. Starú som, ale ukecal na trojku.

Chápete? Autori to pokazili. Nemôžem povedať, že totálne, pretože sa dostávame k tej asi najlepšej časti. Engin hry. 3D+3Dfx, ale pekne spravený, presne ako na strieľačku. 2D objekty sú len nejaké stromy a ploty, ale to je vlastne v pohode. Perfektne vyzerá taký drak, keď uprostred tmy vyšľahne oheň. Aj keď mám rýchly počítač, tak nepochybujem, že by to v pohode išlo na 3Dfx plus nejaké to Pentium 133.

Končíme. Záver. Veľmi sľubne vyzerajúci projekt sa nám nejako dokaličil s časom. Keby však mali rozumných betatesterov, tak by prišli na to, že trebalo asi tak mesiac a hra by dostala aj o dva bodíky viac. Teraz pohužiaľ len toľkoto.

ZOLLINO

NÁZOV: V2000
TYP: 3D Raketka uprostred strielačky
VÝROBCA: Grolier Interactive
DISTRIBÚTOR: Frontier Developments
OPERAČNÝ SYSTÉM: Billiho okná (rozhodne nie do spálne)
ODPORÚČANÝ KONFIG: P150, 32MB RAM (+/-)
3D KARTA: D3D, 3Dfx
ZHRNUTIE: Nevyšlo to. Verím, že to nabudúce bude lepšie. Vy radšej schovajte peňaženky.

6/10